Ukrayna Milli Bankası, Yıl: 2023 P#Yeni

Avrupa'nın toprak bakımından en büyük devleti olan Ukrayna, 29 sene evvel, 1991 yılında SSCB'den ayrılarak bağımsız bir devlet oldu. Milli bir devletin teminatı olan Ukrayna ordusu dünden bugüne vatanı için mücadele etmektedir. Bugün de vazifesini yapan ordunun unutulmaması için hazırlanan bu hatıra para, yüzyıllara uzanacak destansı hikayenin bir parçası olacaktır.

Para'nın ön yüzünde, üç Ukraynalı asker bayraklarını dikerken (Oleksandr Smirnov'un “Ukrayna askerleri bayrak çekiyor” başlıklı fotoğraf), arka planda Ukrayna haritası silüeti bulunmaktadır. Ukrayna bayrağının altında sırayla İngiltere, Amerika, Kanada gibi müttefik devletlerin bayrakları yansıtılmıştır.

Arka yüzde ise "Bağımsızlık/Esaret" temalı bir resim bulunmaktadır. İşgal altındaki Ukraynalıların fiziksel ve zihinsel acılarını sembolize eden stilize bir kompozisyondur - buruşuk kumaşın arka planına karşı bir kişinin arkasından bağlanmış eller, arkasında bir kurşun yarası şeklinde bir figür vardır. (Serhii Mishakin tarafından tasarlanmıştır) Figürün her iki yanında mum alevinden yapılmış stilize kanatlar; yukarıda, yıkılan evlerin ana hatlarının zemininde şehitliği temsil eden dikenli bir taç var; tacın sağında bir güvenlik özelliği var - bir gulden gülü ve bir tanksavar kirpisinden oluşan renkli bir kompozisyon.