Çin 100 Yuan 2015 P#909

Çin 100 Yuan'ının hikayesi;

Mao Zedon, siyasi çalkantılar sonrası 100 günlük tarihi yürüyüşler ve uzun mücadeleden sonra Çin birliğini tesis ederek Çin Halk Cumhuriyeti'ni kurmuştur. 21. yüzyıl Çin'ini şekillendiren bu lider Çin Yuanı'nın arka yüzünde tasvir edilmiştir.

Görselde gördüğünüz Çin 100 Yuanı'nın arka yüzünde meşhur Büyük Halk Salonunu görmekteyiz. Pekin'de, 1959 yılında tamamlanan bu bina, 1949'da devletin başına geçen Mao ve tesis ettiği Komünist Çin'in 10. Yılı için inşa edilen 10 büyük binadan biridir. Büyük Halk Salonu, büyük devlet kutlamaları, eski liderleri anma törenleri, siyasî ve sosyal faaliyetlere ev sahipliği yapmak için inşa edilmiş olup, hâlâ Çin'in baş şehri Pekin'in turistik, siyasî ve kültürel cazibe merkezlerinden biridir. Sağ üst tarafında, Latinize Çince, Tibetçe, Almanca, Moğolca ve İslâm harflerinin kullanıldığı Türkistan Türkçesiyle Çin Halk Bankası yazmaktadır.

Paranın ön yüzünde ise Mao Zedong'un portresi yer almakta olup, bu portre 1 - 5 - 10 - 20 - 50 - 100 Yuanlarda yer almaktadır...

Çin 100 Yuanı'nda da olduğu gibi milli değerlerin, güç ve iktidarın, istiklânin işlendiği para yüzyıllar boyunca geçmişe ışık tutacak maddi ve manevi kıymetini korumaya devam edecektir.